vineri, 31 iulie 2015

De-ale mâncării, adunate


Am făcut o listă cu diferite obiceiuri alimentare sănătoase şi nu numai şi m-am gândit că ar fi drăguţ să o dau mai departe. Le-am adăugat de-a lungul timpului, pe măsură ce citeam diferite articole de specialitate, auzeam diferite experienţe ale oamenilor şi vedeam "pe viu" efectele acestor comportamente sănătoase.
          
Să începem, deci:

1. Dimineaţa, pe stomacul gol, bea un pahar de apă, iar dacă adaugi şi puţină lămâie, e mai mult decât perfect. Astfel, se produce o curăţare a aparatului digestiv, care este pregătit să digere alimentele într-un spaţiu cu mai puţine reziduuri.

2. Tot dimineaţa, după ce bei apa, e foarte bine să mănânci alimente care au un aport energetic ridicat, dar asta înainte de micul dejun. De exemplu: câteva seminţe de goji, care au proprietăţi minune, după studiile specialiştilor, sau câteva coacăze...

3. După ce bei apă, e mai mult decât indicat să nu mănânci imediat micul dejun. O regulă alimentară pe care am aflat-o de curând spune că înainte şi după masă cu jumatate de oră nu e în regulă să bem lichide, pentru că astfel digestia  nu se mai face aşa cum trebuie.

3. De asemenea, nu e în regulă să bem lichide în timp ce mâncăm. Am văzut acest obicei la mulţi oameni, iar după, se plângeau constant de balonări sau de senzaţia de ceva greu în stomac sau chiar de dureri. Nu e de mirare. Stomacul se pregateşte să digere alimente solide si apoi e inundat, practic, cu lichide. Digestia se face greu, cu consum energetic ridicat.

4. Seara sau noaptea, nu e indicat să mâncăm alimente "grele", greţoase şi, evident, multe. Mă refer la carne, ouă, ciocolată, prăjituri, torturi şi altele asemenea, tot felul de grăsimi. Ideea e să odihnim şi stomacul în timpul somnului, nu să îi dăm de lucru până dimineaţă. Efectele ar fi dureri şi stări de greată şi nu cred că se merită să stricăm un început de zi în acest fel.

5. Întăreşte imunitatea organismului! Toată lumea ştie de efectele usturoiului, este cel mai bun şi cel mai accesibil. Ghimbirul este şi el din aceeaşi categorie, a alimentelor "întăritoare". O variantă foarte sănătoasă, care ar putea înlocui consumul de sucuri din comerţ, e limonada de ghimbir. Îl dai prin răzătoare, dar ai grijă să nu fie prea mult, căci este iute. Îl pui în apa minerală împreună cu puţină miere şi lămâie, după gust. Pe lângă faptul că are efect asupra imunităţii organismului, conferă şi multă energie.

6. Mă întorc la lichide şi spun că vara, mai ales pe caniculă, nu e indicat să consumăm băuturi reci, deşi tentaţia e mare. Pe lângă faptul că ne putem alege cu un guturai, nu e ok din cauză că se produce un şoc termic, iar stomacul e sensibil la acest fenomen.

7. Evident, consumul de fructe şi legume de sezon, în exces, dacă se poate. Fiecare anotimp are roadele sale specifice, cu proprietăţile lor specifice pentru acea perioadă din an. E o modalitate foarte inteligentă a naturii de a pregăti organismul constant pentru diferitele schimbări de climă şi nu numai, iar noi suntem şi mai inteligenţi dacă ne folosim de asta.

8. Să nu uităm că hrana nu este exclusiv solidă, că avem o minte şi o inimă de care trebuie să ne îngrijim şi că fiecare parte influenţează pe celelalte două. Recomand cu căldură aruncarea televizorului pe geam şi evitarea tuturor buletinelor de ştiri, emisiuni, programe, canale care poluează. Recomand evitarea tuturor dramelor existenţiale şi sentimentale şi înlocuirea lor cu recunoştinţa pentru tot ceea ce ai deja, iar dacă vei mai mult, fă mai mult, ai această libertate.

9. Fă curăţenie, aruncă tot ce nu îţi mai este util sau  mai bine oferă cuiva care chiar are nevoie. Ca să primeşti ceva nou în viaţa ta, trebuie să îi faci loc.

Aceasta e doar o mică parte din ceea ce putem face. Viaţa nu ne este dată, pur şi simplu, pentru a orbecăi prin ea, ci pentru a crea şi a ne crea. Responsabilitatea ne aparţine în totalitate.






2 comentarii:

  1. Faci tu asta zilnic si e perfect pentru tine? Fiecare are '' configuratia '' lui care da randament in anumiti '' parametri'' . Oarecum ok ce zici tu , dar nu perfect valabil ca o regula de aur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am zis că ar fi perfect valabil. Sunt nişte reguli generale.

    RăspundețiȘtergere